RÅVARUINFO

Våra råvaror
Vegetabiliska oljor av bra kvalitet är kärnan i naturlig hudvård. De stärker huden och ger en sundare hud utan att täppa till porerna. De stimulerar huden att fungera bättre. De innehåller viktiga vitaminer och fettsyror som hjälper till att bevara fuktigheten i huden och gör den mjuk och smidig. Vegetabiliska oljor och fettlösliga vitaminer tas mycket lätt upp av huden. Våra hudvårdsprodukter framställs av kallpressade vitaminrika växtoljor och fetter, örter, eteriska oljor och andra växtbaserade råvaror. I en del produkter ingår även bivax, ullfett och honung - animaliska råvaror som framställs utan att döda djur. Vi vill använda bästa möjliga råvaror och försöker självklart också kontrollera att dessa framställs under godtagbara former och utan djurförsök.

Vitaminer
Vegetabiliska oljor och fettlösliga vitaminer tas mycket lätt upp av huden. Alla våra produkter innehåller naturliga vitaminer genom de vegetabiliska oljor som ingår. Dessutom tillsätter vi ytterligare vitaminer.

Örter
Örter har i alla tider använts för att behandla sjukdomar och hudproblem. Förr gick man mer efter erfarenhet när man behandlade med örter. Det är först i modern tid som man tittat närmare på vilka ämnen örterna innehåller och vilka egenskaper de har. Örter innehåller många olika verksamma ämnen. De ämnen som framför allt påverkar huden är saponiner, slemämnen och garvämnen.

Eteriska oljor
En eterisk olja är ett koncentrerat, flyktigt ämne som extraheras ur blommor och växter. Det har felaktigt fått benämningen olja. Det är alltså inte fett utan ett starkt koncentrat som bör användas i små mängder i hudvårdsprodukter eller blandas i någon vegetabilisk olja. De eteriska oljorna tas snabbt upp av huden och har många bra effekter, men kan vid fel dosering ge upphov till kraftig hudirritation. Vi tillsätter olika eteriska oljor i våra produkter. Vi använder bara äkta eteriska oljor - inga syntetiska parfymer eller doftoljor. För att du ska vara säker på vad din produkt innehåller deklarerar vi alltid varje enskild eterisk olja - inte bara samlingsnamnet "parfum".

Konservering
Alla hudvårdsprodukter som innehåller vatten måste även innehålla något konserverande ämne för att inte angripas av olika mikroorganismer.

Vi använder en kombination av naturliga ämnen som tillsammans skyddar produkterna. Det består av Glyceryl Caprylate, Sodium Levulinate och Sodium Anisate - naturliga mjukgörande och fuktbevarande ämnen från växter, som dessutom tillsammans har en bra effekt på mikroorganismer.

Denna konservering passar dock inte tillsammans med alla produkter.
I rengöringsmjölk är det leran som ställer till problem, där använder vi Phenoxyethanol Ethylhexylglycerine, en syntetisk konservering som inte har de nackdelar som parabenerna anses ha.
Schampo ört och Teatreeschampo klarar sig inte heller med den naturliga konserveringen. Där är det öreterna som ställer till det. Där använder vi natriumbensoat och kaliumsorbat som konserverande ämnen.

Emulgering
Om man blandar ihop olja och vatten delar de sig snabbt - fettet lägger sig i ett lager ovanpå vattnet. När man tillverkar en produkt med både fettlösliga och vattenlösliga ämnen - en kräm eller lotion - krävs ett emulgeringsmedel för att hålla ihop produkten.
Det finns många olika emulgeringsmedel för kosmetika. Flera av dem är olämpliga, bl.a. trietanolamin som troligen är det vanligast förekommande i hudvårdsprodukter. Vi använder emulgering som egentligen är framställda för livsmedelsindustrin, men de fungerar utmärkt för hudvårdsprodukter - dessutom är de helt ofarliga. De framställs av vegetabiliska fetter.

Tensider
De viktigaste ämnena i tvålar och schampon är tensiderna, som ska lösa fett och smuts och med vattnets hjälp skölja bort smutsen. De kallas även ytspänningsnedsättande ämnen. Liknande ämnen används i tvättmedel, diskmedel, biltvättmedel m.m.

Tensider som ska användas till hud och hår måste vara extra milda och skonsamma för att inte förstöra den naturliga skyddsbarriären. Tensider framställs genom kemiska processer, antingen ur råvaror från den petrokemiska industrin eller ur vegetabiliska eller animaliska fetter. De tensider som vi använder framställs av vegetabiliska fetter. De är lätt nedbrytbara i naturen och förnyelsebara. Eftersom tensiderna avfettar huden varje gång man tvättar sig tillsätter man återfettningsmedel i tvålprodukter.