MINERALOLJOR

 

Vad är skillnaden?

Mineraloljor framställs av råolja som också används för att framställa bensin, eldningsolja, asfalt och fotogen. De innehåller i själva verket varken mineraler eller annat som kan tillföra huden något. Innan oljan blir till råvaror för kosmetika och hudvårdsprodukter raffineras (renas) den i flera steg. Framställningen är miljöfarlig och mineraloljorna bryts inte heller ner i naturen.
Mineralolja går under olika namn. De vanligaste är: vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, medicinsk vitolja.

Vaselin och paraffin har utan tvivel en skyddande och fuktbevarande effekt på huden. Skyddet är faktiskt så effektivt att hudens svettavsöndring och fettproduktion hindras. Längre tids användning av vaselin, t.ex. i barnolja, läppcerat, salvor och hudkrämer, får därför motsatt effekt. Huden blir torrare och mer beroende av att smörjas in.

Mineraloljor används därför att de är mycket billiga och håller hur länge som helst. De är lättare för de stora kosmetikaföretagen att hantera. De kan inte acceptera att naturliga råvaror skiljer sig både i färg, doft och konsistens beroende på odlingsförhållanden.

Vegetabiliska oljor pressas ur frön, frukter och nötter. De vegetabiliska oljor vi använder är kallpressade och innehåller viktiga fettsyror och vitaminer. Alla vegetabiliska oljor och fetter innehåller en blandning av olika fettsyror. Det är fettsyresammansättningen som ger varje olja/fett dess speciella karaktär. Fettsyrorna förbättrar hudens naturliga funktioner, ger näring och skydd.

Nackdelen med vegetabiliska oljor är att de härsknar efter en tid. Hur länge de håller beror på vilken fettsyresammansättning de har.
Produkter tillverkade av naturliga råvaror har därför inte samma hållbarhet som syntetiska. Våra produkter har en hållbarhet på 1-3 år beroende på vad de innehåller. Även de vegetabiliska oljorna har olika kvalitet beroende på hur de framställs. Hårt raffinerade vegetabiliska oljor är förstörda ur näringssynpunkt.

Förespråkare för mineraloljor och silikoner menar att naturliga råvaror inte är så "rena" att produkterna blir säkra för konsumenten. Syntetiska ämnen skulle innebära en mindre risk för allergier m.m. Med samma resonemang borde vi kanske undvika mat från naturliga råvaror?

MINERALOLJOR

 • innehåller inga mineraler, fettsyror eller vitaminer.
 • stör hudens naturliga funktioner och skapar beroende.
 • hindrar huden att ta upp vitaminer och annan näring.
 • är miljöfarliga både vid framställning och nedbrytning.
 • är inte förnyelsebara.

VEGETABILISKA OLJOR

 • innehåller viktiga fettsyror och vitaminer.
 • tas upp av huden och tillför huden ämnen den behöver.
 • förbättrar hudens naturliga funktioner, ger näring och skydd.
 • är inte miljöbelastande vid framställningen om de inte genomgår hård raffinering.
 • bryts lätt ner i naturen.
 • är förnyelsebara.