Totalt0.00
Produkt Antal Pris
Ny kund
Logga in

Djurtester

Djurtestning av kosmetika/råvaror kan göras av olika aktörer i kosmetikabranschen: råvarutillverkaren, tillverkare av färdiga produkter, universitets/forskningslaboratorier.

1. Råvarutillverkaren
Djurtestning sker därför att:

* myndigheterna ställer krav på dokumentation på oskadligheten hos en viss råvara
* tillverkaren av färdiga produkter ställer krav på dokumentation av en råvara från sin leverantör.

2. Tillverkare av färdiga produkter
Det som en vanlig konsument kommer i kontakt med är de färdiga produkterna. Myndigheterna kräver inte att tillverkaren skall djurtesta sina färdiga produkter. En del tillverkare gör det ändå för att undersöka om de kan skada människans hud, trots att det finns andra testmetoder. En råvara kan alltså först vara testad av råvarutillverkaren och därefter blandas med andra råvaror. Den färdiga produkten testas igen av kosmetikatillverkaren.

3. Universitets/forskningslaboratorier
Fortfarande testas olika naturråvaror på forskningslaboratorier runt om i världen, däribland eteriska oljor ­ för dokumentation till artiklar, branschorganisationer m.m.

I princip har alla naturråvaror och eteriska oljor blivit testade på djur någon gång, men det är inte där problemet ligger just nu. En tillverkare av t.ex. lavendelolja eller aloe vera kan hitta dessa uppgifter på annat håll och behöver då inte testa dem igen.

Problemet är de nya sofistikerade och komplicerade råvarorna. De tas fram kontinuerligt av tillverkarna av kosmetikaråvaror, för att anpassa dem bättre till vår miljö och inte minst för att tillfredsställa fabrikantens jakt på nya, förskönande produkter.
Det handlar alltså ofta om att hitta nya ingredienser att ta patent på. Det går ju inte med redan kända naturliga råvaror. Alla nya råvaror som vår leverantör ­ Crearome AB ­ tittat på de senaste två åren är tyvärr djurtestade. Tillverkarna hänvisar ofta till krav från EU, kemikalieinspektionen och miljöorganisationer.

Det pågår en intensiv forskning för att ta fram råvaror som belastar miljön så lite som möjligt. För att nya tensider skall klara t.ex. Naturskyddsföreningens miljökriterier för produkter som klassas som BRA MILJÖVAL, måste dessa råvaror testas för sin giftighet och nedbrytbarhet. Några av dessa tester görs på djur, t.ex. fisk och mindre organismer. Syftet med djurtesterna är att i längden förhindra fiskdöden i våra sjöar och vattendrag när tensider, som används i schampo, tvättmedel osv, spolas ut i avloppssystemet. Men detta gör också att när dessa råvaror används i ett BRA MILJÖVALs­schampo ­ då kan det inte säljas som "ej testad på djur"­produkt.

VÅR INSTÄLLNING

Vi tar helt avstånd från att testa kosmetiska råvaror och färdiga produkter på djur. Vi är anslutna till den nya internationella standarden "Not tested on animals", som i Sverige hanteras av Förbundet Djurens Rätt (tidigar NSMPD). Vår råvaruleverantör, Crearome, som också är ansluten, förser oss med aktuella uppgifter två gånger om året från råvarutillverkarna. Om någon råvara vi använder testas på djur i framtiden kommer vi omedelbart sluta använda den råvaran.

ANIMALISKA RÅVAROR

Vi använder inte råvaror av animaliskt ursprung där framställningen av råvaran innebär att djur. De animaliska råvaror vi använder är bivax, ullfett, mjölkvassla. Exempel på andra animaliska råvaror som ofta finns i kosmetika är elastin, collagen från smågrisars bindväv samt mono och diglycerider av fettsyror (E­471), utvunna av slakteriavfall vilka används som emulgator i kosmetika och i mat såsom glass, margarin, bröd, kakor, välling m.m. Vi hoppas att du har nytta av denna information i ditt val av produkter.

Vill du veta mer om hur Förbundet Djurens Rätt jobbar och stödja deras arbeta för att minska djurtester? Kontakta dem och be om information! Förbundet Djurens Rätt, Box 2005, 125 02 Älvsjö, Tel 08­55591400

Gå direkt till Djurens Rätts webbsida
www.djurensratt.se

Kunde inte hämta sidan. Det kan bero på att servern inte är åtkomlig eller att din internetuppkoppling är nere.